Zelfzorg bij mantelzorgers: Hoe zorg je goed voor jezelf terwijl je voor een ander zorgt?


Als mantelzorger speel je een belangrijke rol bij het ondersteunen van en zorgen voor een geliefde met een chronische ziekte. Je geeft veel tijd, energie en aandacht aan de ander, maar het is ook essentieel om goed voor jezelf te zorgen.  Hier zijn enkele tips om je te helpen bij zelfzorg tijdens jouw mantelzorgreis.

Erken je eigen grenzen

Het is belangrijk om je eigen grenzen te erkennen en te respecteren. Wees realistisch over wat je kunt doen en probeer niet alles alleen te dragen. Durf hulp te vragen aan anderen en overweeg om de zorgtaken te verdelen met andere familieleden of professionele zorgverleners. Het is oké om nee te zeggen als je merkt dat je overbelast raakt.

Creëer een ondersteunend netwerk

Zoek steun bij andere mantelzorgers, familieleden of vrienden. Praat met mensen die in een vergelijkbare situatie verkeren en begrijpen wat je doormaakt. Het delen van ervaringen en emoties kan enorm waardevol zijn en helpen bij het verminderen van stress. Ook in de Kolibrie kan je hiervoor terecht.

Neem regelmatig rust en ontspanning

Het is noodzakelijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen om op te laden. Plan momenten van rust en ontspanning in jouw dagelijkse routine. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een wandeling maakt, mediteert, een boek leest, naar muziek luistert of een hobby beoefent die je leuk vindt. Zorg ervoor dat je tijd hebt om simpelweg te ontspannen en te genieten van dingen die je energie geven. Besef dat je pas voor een ander kan zorgen als je ook voor jezelf zorgt.

Blijf fysiek actief

Lichamelijke activiteit kan bijdragen aan het verlichten van stress en het verbeteren van jouw  welzijn. Probeer regelmatig te bewegen, zelfs als dit betekent dat je kleine stappen onderneemt. Een korte wandeling, stretch-oefeningen of yoga kunnen helpen om spanning in je lichaam los te laten en je geest te ontspannen.

Let op jouw emoties

Mantelzorg kan een emotionele belasting met zich meebrengen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van jouw emoties en er ruimte voor te maken. Zoek gezonde manieren om met stress, angst, verdriet of frustratie om te gaan. Dit kan betekenen dat je met een vertrouwde vriend praat, een dagboek bijhoudt, emotionele ondersteuning bij iemand zoekt...

Vergeet jezelf niet

In de drukte van het zorgen voor een ander kan het gemakkelijk zijn om jezelf te vergeten. Behoud jouw eigen identiteit en blijf dingen doen die je gelukkig maken. Plan activiteiten die je energie geven en waarmee je jezelf kunt verwennen. Dit kan variëren van een dagje uit, een ontspannende massage, tijd doorbrengen met vrienden, tot het beoefenen van jouw favoriete hobby. Pas als je jezelf niet verlies kan je er zijn voor anderen.

Zoek professionele ondersteuning

Als mantelzorger is het cruciaal om professionele ondersteuning te zoeken wanneer nodig. Blijf op de hoogte van de beschikbare hulpbronnen en diensten voor mantelzorgers in jouw stad. Denk hierbij bv aan Samana, een wijdverspreide organisatie in Vlaanderen die mantelzorg hoog in het vaandel draagt. Ook in de Kolibrie kan je terecht.
Aarzel niet om hulp te vragen wanneer je dit nodig hebt.

Als mantelzorger ben je van onschatbare waarde, maar vergeet niet dat jouw eigen welzijn ook van groot belang is. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je jouw rol als mantelzorger beter vervullen en in balans blijven. Vergeet niet dat je er niet alleen voor staat. Zoek steun, erken je eigen grenzen en geniet van kleine momenten van vreugde.
Ook bij ons in de Kolibrie kan je terecht voor psycho-sociale ondersteuning.

Contact | De Kolibrie

Contact | De Kolibrie

Contacteer ons Inloophuis De Kolibrie

ONTDEK MEER

Meest recente posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Ontdek Meer

In de kijker

Ontdek Meer

Positieve gezondheid

Ontdek Meer

contact

Hoe kunnen we u helpen?

Kunnen we iets voor je betekenen? Aarzel niet en neem contact met ons op.

CONTACTEER ONS