De Kolibrie is gelegen in Peer en is een inloophuis voor chronisch zieken en hun omgeving.
We bieden steun om de ziekte te accepteren en een plek te geven in het dagelijkse leven van onze bezoekers, met veel aandacht voor de fysieke, mentale en sociale belasting die hun aandoening met zich meebrengt.
Uniek
Onze naam, “De Kolibrie” hebben we heel bewust gekozen.
De kolibrie is een vogeltje dat je in onze streken niet zo snel zal zien. Nét daarom is het heel bijzonder als dit diertje in je leven komt.
De kolibrie is een heel klein, maar ongelooflijk fascinerend vogeltje.
Het beschikt over een zeer hoog aanpassingsvermogen. Het is uniek in zijn soort en bezit talenten die geen enkele andere vogel heeft. Als enig vogeltje ter wereld kan het alle kanten opvliegen: omhoog, vooruit, opzij, achteruit en zelfs ondersteboven en achterwaarts. Het is razendsnel maar kan ook vanuit volle vlucht meteen tot stilstand komen.
Het is continu op zoek naar de beste manier om met zijn omgeving om te gaan.
Het vermogen van een kolibrie, om in elke richting te kunnen vliegen, staat voor ons symbool voor de kracht om mee te gaan op de golven van het leven, ongeacht wat er op ons levenspad komt. Met zijn soepele vlucht toont de kolibrie ons ook dat flexibiliteit belangrijk is. Zo leert het ons om de soms niet te ontlopen realiteit van de vele veranderingen in ons leven open minded te aanvaarden.
Doorzettingsvermogen
De kolibrie beschikt ook over een enorm doorzettingsvermogen om zijn bestemming te bereiken, soms vliegt hij tot 3000 km.
Zo leert het ons om onze dromen niet op te geven en ons niet te laten afschrikken door de obstakels die we tegenkomen onderweg. Het leert ons om meer te leven in het hier en nu en te genieten van de kleine dingen in het leven. Want net zoals het zelf vaak vanuit het niets opduikt ligt ook het geluk soms voor het grijpen.
Deze prachtige eigenschappen komen bij een chronische ziekte en bij verliessituaties goed van pas. Als we aan de slag gaan met onze mindere kantjes en de bittere ervaringen in ons leven versterken we onze veerkracht, groeien we en kunnen we opnieuw de regie over onszelf, over ons werk en over ons leven in eigen handen nemen.
Samenkomen
Wat verstaan we onder gezondheid?
Vanuit De Kolibrie onderschrijven we de definitie van Machteld Huber van gezondheid: “Gezondheid is het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.” Het grote voordeel van deze definitie is dat ze de veerkracht van mensen in het licht zet, en ruimte laat voor mensen om, met en ondanks hun ziekte, een gelukkig leven te leiden.
De Kolibrie is dan ook een plek waar mensen, zonder afspraak en ongedwongen samen kunnen komen om nét wel of nét niet met hun aandoening bezig te zijn. Binnen De Kolibrie vinden bezoekers hun weg naar lotgenoten, informatieve ondersteuning, allerhande workshops, een luisterend oor en aanvullende manieren om met elkaar en met hun eigen uitdagingen op pad te gaan.
Vanuit een herstelgeoriënteerde basishouding zijn we ervan overtuigd dat we onze bezoeker handvaten kunnen bieden om te leren omgaan met hun uitdagingen daarbij respect voor (eigen)waardigheid centraal zettend.
Een mens is geen eiland, daarom willen we ook de omgeving meenemen in hun unieke verhaal. Dit doen we door te voorzien in een aanbod voor mantelzorgers, familie en andere betrokkenen.