Verbondenheid in de Kolibrie

 

Mensen zijn kuddedieren, zegt men wel eens. Ze willen thuishoren in de groep, ze willen verbondenheid. Dat dit zo is, bevestigden Haller en Hadler (2006) in een onderzoek: ‘Verbondenheid binnen een kleinere gemeenschap (social embedding) is belangrijk voor het geluk van een individu. 

Ook Brené Brown geeft aan dat alle mensen een diepe nood hebben aan liefde en verbondenheid. Mensen zijn gemaakt om ergens bij te horen en als die nood niet beantwoord wordt, functioneren ze niet naar behoren. Mensen willen deel van iets uitmaken – echte verbondenheid met anderen ervaren.  

Maar wat is verbondenheid?  

Verbondenheid is iets dat je voelt. Het is geen ‘like’ op facebook maar een echt contact tussen de één en de ander.  

Het is het voelen van een hechte warme band met anderen en je omgekeerd ook gewaardeerd voelen door anderen.  

Je kunt wel zeggen ‘we zijn verbonden’ maar het gaat er veel meer over dat je de verbondenheid voelt.  

Het gaat er in de eerste plaats om dat je positieve relaties, gekenmerkt door vertrouwen, intimiteit en empathie, kan opbouwen en onderhouden. Sociale vaardigheden zijn hiervoor onontbeerlijk. Een ander kenmerk van verbondenheid is sociale en maatschappelijke betrokkenheid. Een mens is niet gemaakt om een eiland te zijn. Enkel wanneer je deelneemt aan de gemeenschap/maatschappij waar je toe behoort kom je volledig tot je recht. 

Verbondenheid is één van de basisaspecten in ons menselijk bestaan met een enorme impact op ons geluksgevoel maar ook – en dat wordt vaak onderschat – op onze gezondheid. Verbondenheid werkt stress verlagend, bloeddrukverlagend en bevorderend voor je immuniteit. 


Verbondenheid en link met positieve gezondheid

Verbondenheid is een belangrijke dimensie bij positieve gezondheid. Daar noemt Machteld Huber het: meedoen.

Net dat meedoen zorgt ervoor dat je jezelf integreert in een groep.
Een chronische ziekte kan dit onder druk zetten, belangrijk is dan om stapsgewijs aan de slag te gaan. Hierbij kan de Kolibrie je helpen: je leert er lotgenoten kennen en kan daar gewoon je verhaal kwijt.Meest recente posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Ontdek Meer

In de kijker

Ontdek Meer

Positieve gezondheid

Ontdek Meer

contact

Hoe kunnen we u helpen?

Kunnen we iets voor je betekenen? Aarzel niet en neem contact met ons op.

CONTACTEER ONS