Positief gezondheidsgesprekMensen zijn niet te reduceren tot hun aandoening. Toch wordt hier doorgaans (door henzelf en hun omgeving) op gefocust. Alle aandacht gaat vaak uit naar klachten en beperkingen. Positieve gezondheid is een manier om breder te kijken dan alleen naar lichamelijke gezondheid. Het gaat er vooral om hoe mensen zich voelen, doen ze de dingen die ze leuk vinden of vergeten ze hun eigen behoeftes…

Ons inloophuis wil zich niet richten op de medische aspecten van gezondheid - daarvoor worden de mensen doorverwezen naar hun eigen artsen/specialisten… - maar wil vooral het stuk van positieve gezondheid in zijn geheel opnemen.

In een 1-op-1-gesprek wordt hier dieper op ingegaan.

Voorafgaandelijk (thuis of in het inloophuis) wordt de vragenlijst Positieve Gezondheid al dan niet digitaal (via mijnpositievegezondheid.be) ingevuld.

Deze vragenlijst bevat vragen rond de 6 dimensies van positieve gezondheid. Al deze dimensies hebben een invloed op hoe mensen hun gezondheid ervaren. Bij iedere vraag kan men een cijfer aangeven mbt hoe dit aspect ervaren wordt in het leven.

Indien men liever wat meer uitleg wenst of graag wat ondersteuning heeft bij het invullen, kan de vragenlijst ook ingevuld worden aan het begin van het gesprek in het inloophuis met waar nodig ondersteuning van de gesprekspartner.

Tijdens het gesprek wordt de uitslag van de vragenlijst met de betrokkene doorgenomen en in kaart gebracht in een zogenaamd Spinnenweb. In dit Spinnenweb wordt in één oogopslag duidelijk wat goed en wat misschien wat minder goed gaat in het leven op dit moment volgens de persoon zelf. De vragenlijst en het Spinnenweb zijn vooral hulpmiddelen om op een goede manier in gesprek te raken over hoe men de gezondheid en het leven van dit moment ervaart.

Misschien ontdekt de persoon aspecten waaraan deze nog iets kan of wil verbeteren: dingen waardoor men zich gezond en energiek kan voelen op een manier die bij haar/hem past op dat moment in het leven. Het is de kijk en subjectieve ervaring van de bezoeker zelf die centraal staat. Door goed te luisteren en door te vragen op wat verteld wordt, willen we als inloophuis de mensen ondersteunen om hun eigen pad te bewandelen.

Soms kan dit in één gesprek, soms zijn meer gesprekken nodig. Het is van belang dat we binnen dit/deze gesprek(ken) vooral focussen op empowerment.

Er wordt aan het einde van dit/deze gesprek(ken) ook een soort persoonlijk ‘werkboekje’ meegegeven aan de deelnemers waar o.m. een checklist van sociale kaart, eigen doelen per dimensie… verwerkt zitten.

Er wordt ook toegelicht dat het inloophuis het concept van positieve gezondheid in de hele werking heeft verweven.

Meest recente posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Ontdek Meer

In de kijker

Ontdek Meer

Positieve gezondheid

Ontdek Meer

contact

Hoe kunnen we u helpen?

Kunnen we iets voor je betekenen? Aarzel niet en neem contact met ons op.

CONTACTEER ONS